вторник, 17 януари 2012 г.

Европейски столици на културата

Във връзка със скорошна информация относно нови идеи за обща кандидатура на Варна и София за избора им за Европейска столица на Културата през 2019 г. , искаме да предложим на вниманието ви кратка информация за двата града, избрани от Европейската Комисия за Столици на Културата за 2012 г. – гр. Гуимараес – Португалия и гр. Марибор – Словения.

Едно от най-значимите постижения на гр. Гуимараес е побратимяването му с гр. Плевен, което му отваря вратите за сегашното престижно признание. Градът има население от малко над 50 хл. човека, на чието разположение има открит през 2005г. огромен културен център ( Vila Flor Cultural Center -  с две големи аудитории, концертна зала и картинна галерия ), Център за представления и изкуство (São Mamede - Guimarães Arts), голяма градска библиотека, както и създадена от студенти Арт лаборатория (Laboratorio das Artes), в която се провеждат изложби, концерти и уорк-шопове. Имайки предвид, че Варна с 10 пъти по-голямото ис население ( а лятото и повече ) не може да се похвали с такива културни центрове ( но за сметка на това пък си имаме изключителния културен и архитектурен феномен – Фестивален и Конгресен  Център, който се намира точно зад Човекът с Пуканките, но е по-малко посещаван от последния ), можем да предположим кога по-точно ние ще станем Културна Столица на Европа. Гуимараес има голяма историческа важност за Португалия поради факта, че точно там е провъзгласено създаването на страната от Хенри Бургундски.

Градът е в списъка за Културно наследство на ЮНЕСКО, а провежданите в него четири ежегодни фестивала (Festas Gualterianas – през първата седмица на Август, Nicolinas – на 29 Ноември, The Santa Luzia festivities – на 13 Декември и Big Romaria of São Torcato – през м. Юли ), допринасят за продължаването на традициите и създаването на нови.

Сайт на гр. Гуимараес:

www.cm-guimaraes.pt


Вторият град в нашият кратък културен обзор е гр. Марибор – Словения. Освен че е една от двете Културни Столици на Европа за тази година, през 2013 г. Марибор ще бъде Европейската Младежка Столица и ще бъде домакин на XXVI-тата Зимна Олимпиада. Respect.

Марибор е вторият по големина град в Словения, а силното германско и австрийско влияние се дължи на факта, че от създаването си в началото на 13 век, до началото на миналия, Марибор е бил в границите на Германия, във всичките й различни форми, а голямата част от населението е била австро-германци ( или  германо-австрийци, както ви харесва повече ). Маробор си има средновековни замъчета, рекичка, градинки, ски-пистите на близката планинка са явно достатъчно добри за Олимпиада, а спускайки се по тях човек има идеален изглед към града.

Значително културно мероприятие в града е ежегодния двуседмичен Lent Festival, по време на който има множество мероприятия включващи театрални постановки, опера, балет, класически и модерен джаз и танцови спектакли. Както при участниците, така и при посетителите международното участие е значително.
Повече информация за гр. Марибор може да видите тук: http://www.maribor.si/


Ще оставим на вас преценката за това кога и как Варна може да е готова да е домакин както на подобни мероприятия, така и да е отличена с титлата на културна столица. Поради по-големия брой жители, в сравнение с по- горните два града, сме сигурни, че ако всеки реши да направи по нещо положително както за себе си, така и за другите и за града, това може да се случи рано или късно. А ако и държавата и общината помогнат, дори може и да е рано.

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Съботна идея за 14.01.2012

Като първо предложение в една чисто нова рубрика, за начало на чисто новата година, решихме да ви предложим една лека комбинация от  кулинарно съботно разведряване, разходка в място, което да ви покаже непреходността на годините, както и един лек и разведряващ финал, който ще ви накара да се усмихнете и да се поразсъните с желание за продължение на вечерта, което да измислите сами ...

а ето ги и първите ни предложения:

Сутрин: ставане късно - работили сте ( някои дори упорито) цяла седмица, затова по-добре се наспете най-накрая добре

Обед: предлагаме на вниманието ви заведение, което може би все още не сте посещавали, а дори и да сте, най-вероятно сте останали с добро впечатление: механа „Чифлика” - с.Калиманци
Излизайки от Аксаково и изкачвайки Панорамата ще забележите, че около Варна дори има сняг, което съответства на сезона, но не и на града ни ... За да стигнете до с. Калиманци, просто трябва да завиете вляво от голямата антена/радар ( до който, както казва и знак по пътя, "не се задържайте") и след около 6 километра ще стигнете до целта си. Завийте по първия ляв завой, продължете напред и към края на пътя ще намерите механа "Чифлика".
Поради сезона най-вероятно няма да има толкова редовни разходки на кончетата, които собствениците отглеждат, пиленцата от големия кафез в средата на двора може би ще са леко оклюмали, а и веселите пухкави котки сигурно ще са се скрили на топло, но когато и вие последвате примера на последните и влезете в механата, ще разберете, че е трябвало да дойдете по-рано. Мястото е спокойно и приятно, (затова и е посещавано много често от чужденците, живеещи наоколо), и кухнята е чудесна, а ако собствениците се бяха ограничили в украсата до българските битови елементи, вместо да наблягат на китайското, щеше да е просто идеално - но не бъдете максималисти, а се насладете на приятното в идеята. Поръчването на такси след няколко ракии и/или бири е малко сложно, затова ви препоръчваме да се насладите най-вече на хапването, а пийването да го оставите за малко по-късно.

Следобед: Вземете карта, намерете пътя от с. Калиманци до природния феномен Побити Камъни, който се намира на пътя, който се отбива от магистралата Варна-Шумен преди табелите за Тополи и Слънчево, и се насочете натам. Тъй като времето ще е около 5 С, една разходка в подходящо топло облекло ще е много приятна. Спрете колата до пътя, влезте в местността Побити Камъни и сами преценете, дали 50-те милиона години, от които датират нещата, които ще видите, са малко или много ... а след това може дори да се сетите, че до преди 65 милиона години е имало едни малки твари, наречени динозаври, които са господствали на Земята около 160 миниона години ... и следващия път, когато след като си помислите какъв голям проблем е да сменяте каналите и да не дават нищо по телевизията, просто спрете телевизора и започнето да правите нещо, което ще остане поне 1-2 поколения след вас ...

Вечер: След приятната разходка с леки до умерено тежки размисли, ви предлагаме да отидете да гледате новата серия на Шерлок Холмс в най-близкото кино, може преди това да хапнете леко, да пийнете по 1-2 бири, и да продължите с още 1-2 в киното ( макар, че по време на филма няма реклами и ходенето до тоалетната става на бегом, за да не изтървете нещо интересно)

Късна вечер: свободно време