вторник, 27 март 2012 г.

Легендата. Звярът. Символът. Той идва !

Всеки малък, среден и голям гражданин на града ни е виждал един символ на технологичната вечност, който всеки ден, зиме и лете, всява респект с внушителното си присъствие. Той е или червен, или жълт, а защо не и син. Той е очакван от поколения граждани на Варна и ако човек има късмет може да седне на същата седалка, на която са седяли родителите му и техните родители. Той е 14-ти номер.

Чувате го преди да го видите. Забелязвате го в далечината, сияещ сред облак от дим. Очаквате го усмихнати, докато той приближава, порейки време-пространството без никаква аеро-динамика. Той е спасителят на всички чакащи - идващ когато реши и потеглящ с грохота на неповторимия си механичен титанизъм.

В звука на двигателя му се усеща вечната сила и мощ на Икарус и не е трудно при този звук човек да си представи картините на бойни коне по време на битка на Леонардо да Винчи. Начинът по който 14-ти номер, пълен с ученици и пенсионери, взема 90-градусовия завой на ул. Кракра с 4 гуми във въздуха, е изучаван от мнежество специалисти по автомобилна сигурност, като все още никой от тях не може да обясни как е възможно осъществяването на тази маневра.

За някои 14-ти номер винаги ще олицетворява визия на спасението от студа и дъжда, едно пътуване назад във времето в технологична легенда. За други картината на приближаващия звяр ще навява спомени за същества от "Дюн". За трети рейсът ще бъде един символ на града ни, който ще надживее всички нововъведения. Но за всички той винаги ще бъде един весел детски спомен, който е част от настоящето, а най-вероятно и от бъдещето.

понеделник, 19 март 2012 г.

Think green ...

Здравейте !

Предполагаме, че вече сте направили поне 1-2 разходки след като се постопли и едно от нещата, които са ви направили впечатление, е, че боклуците в градинките не само не са намалели от миналата година, а са дори повече...

След кратко разглеждане за колко време се разграждат различни материали, видяхме, че в таблицата за разграждане бирената бутилка или пластмасовата бутилка например, се намират в срока "1 000 000 години и повече" ... Не знаем дали е толкова много, но направихме проста сметка, че ако считаме за смяна на едно поколение период от 25 години, на сегашните боклуци от тези видове ще могат да се наслаждават поне около 40 000 поколения ...

От горното става ясно, че ако всяко поколение продължи да трупа боклуци със сегашния темп, съвсем скоро ще населим Луната, просто защото диаметърът на Земята ще расте значително с натрупването на боклуци от всяко следващо поколение до пълното асимилиране на Луната, Слънцето и другите планети, спътници и други подобни...

И ако не искаме това да се случи, може да направим някое / или всички / от следните неща:

- рано или късно да започнем да използваме онези малко по-шарени контейнери за разделно изхвърляне на боклук, които вече са разположени на много места.
Информация за използването им и за ползите от тях може да видите тук:
Recycle Bin

- може да се вземе участие в ежегодните мероприятия за почистване на любими райони и местности / като например ежегодните почиствания на Паша Дере, Шкорпиловци / или да се следят национални мероприятия като "Да изчистим България"

- ако работите в офис, може да се свържете с организация / кампания като например "Лист по Лист"  и да се информирате за ползите, които са свързани със съвсем лесната дейност по разделяне и рециклиране на всекидневните отпадъци

Надяваме се всеки да разбере, че тези лесни усилия си струват и че резултатите от тези идеи може да са налице съвсем скоро.

събота, 10 март 2012 г.

XIII Великденски музикален фестивал 2012

Краят на зимата във Варна е период на малко културни и фестивални събития, но XIII-тия Великденски музикален фестивал 2012 е едно от мероприятията, които ни напомнят, че има надежда нещата да се случват в посоката, в която трябва.

Изпълненията на артистите и музикантите - част от програмата на фестивала, който се провежда в Държавна опера Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров", заслужават да бъдат видени и чути. Защото те са част от хората, с които трябва да се гордеем и представят страната ни по начина, по който малко други успяват.

След като видяхме операта "Тоска" и се възхитихме на таланта на участниците в нея, можем искрено да ви посъветваме да посетите някое от следващите събития от програмата на фестивала. Талантът на артистите трябва да бъде видян от възможно най-много хора и полупразната зала на Операта е почти обидна, както към тях, така и към организаторите. Явно е, че ако не може да се напълни малката зала на Операта, Варна няма как да стане Европейска Столица на Културата, каквато има амбицията да бъде и от нас зависи да направим така, че това да е по-постижима цел.

Колкото повече хора посещават културните събития в града ни, толкова по-голям ще става техният брой и ако искаме Варна наистина да е едно по-добро място за живеене, това е един от начините това да се получи.

Програма на събитието може да видите тук:

http://www.dramavarna.com/news.php

Приятно изкарване !