вторник, 17 януари 2012 г.

Европейски столици на културата

Във връзка със скорошна информация относно нови идеи за обща кандидатура на Варна и София за избора им за Европейска столица на Културата през 2019 г. , искаме да предложим на вниманието ви кратка информация за двата града, избрани от Европейската Комисия за Столици на Културата за 2012 г. – гр. Гуимараес – Португалия и гр. Марибор – Словения.

Едно от най-значимите постижения на гр. Гуимараес е побратимяването му с гр. Плевен, което му отваря вратите за сегашното престижно признание. Градът има население от малко над 50 хл. човека, на чието разположение има открит през 2005г. огромен културен център ( Vila Flor Cultural Center -  с две големи аудитории, концертна зала и картинна галерия ), Център за представления и изкуство (São Mamede - Guimarães Arts), голяма градска библиотека, както и създадена от студенти Арт лаборатория (Laboratorio das Artes), в която се провеждат изложби, концерти и уорк-шопове. Имайки предвид, че Варна с 10 пъти по-голямото ис население ( а лятото и повече ) не може да се похвали с такива културни центрове ( но за сметка на това пък си имаме изключителния културен и архитектурен феномен – Фестивален и Конгресен  Център, който се намира точно зад Човекът с Пуканките, но е по-малко посещаван от последния ), можем да предположим кога по-точно ние ще станем Културна Столица на Европа. Гуимараес има голяма историческа важност за Португалия поради факта, че точно там е провъзгласено създаването на страната от Хенри Бургундски.

Градът е в списъка за Културно наследство на ЮНЕСКО, а провежданите в него четири ежегодни фестивала (Festas Gualterianas – през първата седмица на Август, Nicolinas – на 29 Ноември, The Santa Luzia festivities – на 13 Декември и Big Romaria of São Torcato – през м. Юли ), допринасят за продължаването на традициите и създаването на нови.

Сайт на гр. Гуимараес:

www.cm-guimaraes.pt


Вторият град в нашият кратък културен обзор е гр. Марибор – Словения. Освен че е една от двете Културни Столици на Европа за тази година, през 2013 г. Марибор ще бъде Европейската Младежка Столица и ще бъде домакин на XXVI-тата Зимна Олимпиада. Respect.

Марибор е вторият по големина град в Словения, а силното германско и австрийско влияние се дължи на факта, че от създаването си в началото на 13 век, до началото на миналия, Марибор е бил в границите на Германия, във всичките й различни форми, а голямата част от населението е била австро-германци ( или  германо-австрийци, както ви харесва повече ). Маробор си има средновековни замъчета, рекичка, градинки, ски-пистите на близката планинка са явно достатъчно добри за Олимпиада, а спускайки се по тях човек има идеален изглед към града.

Значително културно мероприятие в града е ежегодния двуседмичен Lent Festival, по време на който има множество мероприятия включващи театрални постановки, опера, балет, класически и модерен джаз и танцови спектакли. Както при участниците, така и при посетителите международното участие е значително.
Повече информация за гр. Марибор може да видите тук: http://www.maribor.si/


Ще оставим на вас преценката за това кога и как Варна може да е готова да е домакин както на подобни мероприятия, така и да е отличена с титлата на културна столица. Поради по-големия брой жители, в сравнение с по- горните два града, сме сигурни, че ако всеки реши да направи по нещо положително както за себе си, така и за другите и за града, това може да се случи рано или късно. А ако и държавата и общината помогнат, дори може и да е рано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар