вторник, 27 март 2012 г.

Легендата. Звярът. Символът. Той идва !

Всеки малък, среден и голям гражданин на града ни е виждал един символ на технологичната вечност, който всеки ден, зиме и лете, всява респект с внушителното си присъствие. Той е или червен, или жълт, а защо не и син. Той е очакван от поколения граждани на Варна и ако човек има късмет може да седне на същата седалка, на която са седяли родителите му и техните родители. Той е 14-ти номер.

Чувате го преди да го видите. Забелязвате го в далечината, сияещ сред облак от дим. Очаквате го усмихнати, докато той приближава, порейки време-пространството без никаква аеро-динамика. Той е спасителят на всички чакащи - идващ когато реши и потеглящ с грохота на неповторимия си механичен титанизъм.

В звука на двигателя му се усеща вечната сила и мощ на Икарус и не е трудно при този звук човек да си представи картините на бойни коне по време на битка на Леонардо да Винчи. Начинът по който 14-ти номер, пълен с ученици и пенсионери, взема 90-градусовия завой на ул. Кракра с 4 гуми във въздуха, е изучаван от мнежество специалисти по автомобилна сигурност, като все още никой от тях не може да обясни как е възможно осъществяването на тази маневра.

За някои 14-ти номер винаги ще олицетворява визия на спасението от студа и дъжда, едно пътуване назад във времето в технологична легенда. За други картината на приближаващия звяр ще навява спомени за същества от "Дюн". За трети рейсът ще бъде един символ на града ни, който ще надживее всички нововъведения. Но за всички той винаги ще бъде един весел детски спомен, който е част от настоящето, а най-вероятно и от бъдещето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар