вторник, 5 юни 2012 г.

Побитите Камъните - едно от природните чудеса на Варна

Побитите Камъни, които се намират в непосредствена близост до Варна ( на 18 км посока Девня по стария път, успореден на "магистралата" Е70 ) представляват естествен уникален природен феномен, който е започнал формирането си преди около 50 милиона години.

Най-вероятната причина за формирането на каменните колони е слепване на песъчинки около подводни извори на метан. Въпреки че в целия район между Слънчево, Баново, Белослав и Страшимирово има налични подобни образования, най-голямата такава група се намира под с. Слънчево и е обособена като туристически обект, познат като "Дикилиташка група" група на Побитите Камъни.

Необичайната форма на образуванията и спокойствието на мястото го правят едно чудесно място за кратко откъснване от лудницата на града. Имайки предвид, че повечето варненци са ходили до Побити Камъни като малки, а гостите на града най-вероятно не са виждали подобно нещо, ако се чудите накъде да поемете при наличието на гости ( а дори и без тях ), малко свободно време и на приятно не чак толкова топло време, направете си една разходка до Побити Камъни.

Приятно изкарване :)
Няма коментари:

Публикуване на коментар