петък, 28 октомври 2011 г.

На избори без избор ...

Да ни е честито!

Вече знаем резултата от неделното гласуване и стана абсолютно ясно, че светлината в тунела е от идващия насрещен влак ... от двамата оставащи кандидат-кметове, кой от кого по-любими на всички варненци, можем да очакваме оспорвана и забавна борба, в която няма как да победи по-добрият, защото такъв просто няма ... наблюдава се тендeнция на голяма медийна ожесточеност, която, въпреки че има силно изразен хумористичен характер, когато смехът след изявите на кандидатите спре, идва разочерованието, че все пак един от тях ще спечели ...

За информация на имащите късмет да бъдат управлявани от когото и да е от двамата абсолютно независими и невъзползвали се досега от управленската си позиция в града ( в Кметството или в Общинския съвет) предоставяме на вниманието ви случайно забелязани индикации за бъдещата политика за развитие на Варна, споделяна от двамата кандидати:

1) Превръщане на района на Морска Градина във вилна зона, за да се избегне движението на собствениците на имоти извън града и съпътстващата това амортизация на пътната мрежа;
2) Продължаване на естествената разруха на плажната алея и включването й към локациите за снимане на чужди филмови продукции към НюБояна Филмс. Целта е рекламиране на града чрез присъствието във филмови ленти, прожектирани по цял свят;
3) Запазване доходите на жителите на сегашното ниво и увеличаването на местните данъци и такси с цел стимулиране на емиграцията – към по-малките градове в страната ( целящо по- добро демографско разпределение на населението в страната) , както и към по-големите градове в чужбина ( целящо навлизащи в страната валутни помощни потоци от емигрантите към роднините им тук )
4) Продължаване на политиката за отказ от инфраструктурни проекти / общински или на чужди инвестотори / в града поради неудобството, което може да породят строителните и ремонтни дейности на гражданите. Допълнително неудобство би била нуждата предварително да се оправят пътищата до планираните обекти.
5) Подобряване на собствения световен рекорд по най-високи ремонтни разходи за най-малка пътна отсечка – ремонта на ул. Девня.
6) Продължаване на ремонтните дейности през лятото около Общината и на площад Независимост, дори преди изтичане на гаранцията на плочките, с цел всички туристи, посещаващи Варна, да виждат колко много работа се върши по поддръжката на града ни

Преминалият вече телевизионен дебат между кандидат-кметовете за балотажа беше блестящ пример за телевизионно хумористично предаване, като след излъчването му Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори реши да бъдат учредени ежегодни награди за най-смешно предаване и най-забавен телевизионен персонаж. Ще бъдат раздадени по-късно през годината и е решено наградата за заслужилия да бъде поделена между двамата кандидат-кметове, създали невиждано отдавана телевизионно представление, обогатено и от всички други техни медийни изяви през годината.

И сега, оставяйки шегата леко настрана, това което може да се заключи от всичко видяно досега по темата, е следното: ако искаме нещо в града ни да се промени, може поне да пробваме да го направим ние, тъй като очакванията за подобрение облика на града и благосъстоянието на гражданите под нечие вещо ръководство, ще да си останат в сферата на мечтите и след текущите избори..
Поради отчаяността на всички ни от несвършената работа в много сфери, гражданите на Варна са загубили инициативността, която трябва да си върнем. И нека "инициативност" не звучи трудоемко или като нещо, за което трябва подготовка. Не - инициатива и личен принос има и в жеста към човека насреща, и в хвърляне на фас/боклук в кофата, вместо на земята. Ако има нередности - да сигнализираме отговорните за това хора и инстутуции. Ако има дупка на пътя, която застрашава живота и собствеността ни – Общината трябва да бъде информирана за това. След няколко подадени сигнала дори може и да бъде оправена. Ако има струпване на боклук на неподходящо място – това трябва да бъде съобщено и има възможност да бъде коригирано. Ако видите, че има междублоково пространство или друго място, на което може да бъде направена например детска площадка – предложете го на съответния отдел, отговарящ за тези проекти. Това са неща, които биха подобрили живота на всички, а в същото време са доста лесно изпълними от Общината и Кметството.

Пред прага на балотажа в неделя, избора, който всъщност трябва да направим, е да гласуваме за себе си , т.е. да СИ гласуваме доверие. Нали ние сме тези, които най-добре знаят от какво има нужда градът ни и от какво имаме нужда ние в този град! И дали ще са добри пътища, места в детските градини или модерна концертна зала, приятна крайморска алея или пък толерантност у съгражданите - трябва да заложим на собствените си възможности и да започнем от себе си, от днес. Не от изборната неделя, не от следващ понеделник - от днес. А кой знае...някой ден дори може институциите да започнат да вършат всичко сами, а ние само да се наслаждаваме на живота в любимия град... ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар