петък, 28 октомври 2011 г.

Кратка история на град Варна

Варна е много стара. Като такава, през нея са минали много и различни човекоподобни (още от преди около 100 000г.), тракийци, гърци, македонци, римляни и др. През цялата си история градът е успявал да бъде културен и търговски център, който не е бил жестоко засяган от войни, като във и около града са се правили мирни споразумения с Александър Македонски, Атила ( вождът на хуно-българите, за чиито наследници се обявяват прабългарските наследници ) и други известни герои. Градът е бил част от Римската Империя от 15г., след това и от Византия и се е развивал с постоянни темпове, докато славяните (с помощта на аварите) не го разрушават значително през 6 в.( добре, че харесваме иронията). Градът е превзет през 7 в. от Аспарух, който именно тук подписва с битите византийци акта, с който се основава Първата Българска Държава на Балканите.

Последват превземания на града от страна на Византия, османските турци и дори Русия, като през вековете Варна продължава на бъде регионален търговски център, в който е имало венециански, ромейски, генуезки, дубровнишки и флорентински търговци.

Културното и антропологично наследство, оставено от многообразието от "образи" в историята на града е повече от впечатляващо - най-старото златно съкровище в човешката история (от 4200 г. преди Христа), най-голямата Римска баня на Балканите, феноменът Побити Камъни (без аналог в света и без никакво човешко творчество по въпроса), Аладжа Манастир и много други неща, за които може да разберете в Археологическия и Природонаучния музей.

Модерното наследство на града е изумително - на мястото на древния град в момента се намира т.н. Гръцка Махала, в която, въпреки малкия й размер, може да се изгубиш и през деня; в непосредствена близост се намират Морска гара (от която се възползват, само гостите на града, пристигащи по море, но не и самите варненци.. за съжаление) и новият фар - чудесна дестинация за леки разходки след тежко хапване в района (с друг природен феномен - морска вода в целия видим цветови спектър ); по протежение на морската алея се намират много образци на нео-абсурдизма, с идеален изглед към спрелите до плажа автомобили, а изключително постижение на архитектурния креативизъм е водното шоу по всички големи варненски улици при среден по сила дъжд, вдъхновено от каналите във Венеция. Извършва се проучване на новосъздадените антропологични квартални образувания по краищата на града ( на запад от ВиК и на юг от Аспарухов мост ), като главна причина за бавните му темпове, е най-вече слабото желание на проучващите за посещаване на тези райони.

Скорошните очаквания за развитието на града са различни по характер и зависят най-вече от желанието на всеки от нас да направи нещо по въпроса. Ако съвсем случайно има неща, които не ви харесват, може дори да пробваме да ги променим заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар