сряда, 11 юли 2012 г.

Парковете на Варна: Природен парк Златни пясъци

Когато чуем за Златни пясъци, всеки се сеща за хотелите, дискотеките и широкия и хубав плаж, но за малко от нас първата асоциация е най-малкият природен парк в страната - Природен парк "Златни Пясъци". Златни пясъци е вторият създаден природен парк в България ( 03.02.1943г. ), след Природен парк Витоша, и в началото е обхващал площ от 240 хектара, от Аладжа манастир до тогавашната граница с Румъния.

 За щастие, въпреки създаването на курортен комплекс Златни пясъци през 50-те години на изминалия век, с течение на годините и след няколко изменения, паркът в момента заема пет пъти по-голяма площ от тази по време на създаването си - около 1300 хектара. За парк с подобна сравнително малка площ, Златни пясъци съдържа голямо разнообразие от растителни видове, част от които са защитени. В природния парк Златни пясъци се наблюдават над 500 вида дървета, 50 вида водорасли, 48 вида гъби, 77 вида мъхове, както и над 150 вида лечебни растения.

Паркът Златни пясъци е дом и на много голям брой представители на фауната на България. Ако трябва да продължим за кратко със статистиката, наблюдаваните видове са както следва: 621 вида безгръбначни, 11 вида земноводни, 19 вида влечуги, 122 вида птици, 27 вида малки бозайници, 14 вида едри бозайници, както и поне 4 вида постоянно обитаващи парка видове прилепи.

Природния парк Златни пясъци предлага чудесна възможност за туризъм при наличието най-вече на 10-те разработени пешеходни маршрута. Пет от тях са класически ( неспециализирани ), както следва:

Червен - от кв. Виница до с. Кранево
Син - от Аладжа манастир до комплекс “Златни пясъци”
Жълт - отново от Аладжа манастир до комплекс “Златни пясъци” (по друг маршрут естествено)
Зелен - от Аладжа манастир до спирка “Панорама”
Оранжев - от Аладжа манастир до туристическа база “Академик”

Петте специализирани маршрута са:

Домът на сойката – кръгов маршрут за опознаване на животинските видове в парка. Маршрутът е подходящ за всички детски възрасти и има изграден детски кът.
Природа за всички – маршрут с лесен достъп за хора с увреждания
Дендрологичен маршрут – за запознаване с дървесните и храстови видове
Песента на гората – маршрут за представяне на видовете от птици, обитаващи Природнен парк Златни пясъци
Веломаршрут – Посетителски център – с. Кранево

Дирекцията на природен парк Златни пясъци предоставя следните услуги на туристите, които искат да посетят парка и да се потопят в атмосферата и духа на Златни Пясъци:

Водач на групи
Беседи на български и на чужд език
Наем на велосипед
Използване на барбекю
Използване на площи за бивак
Организиране на бивачен лагер
Организиране на игри и консултации
Организиране на фото-сафари
Използване на площи за стопанска цел
Използване на конферентна зала
Използване на сцена и осветление

Подробна информация за парка, за инициативи, които се провеждат в парка, както и за всички предоставяни услуги и съответните им цени може да бъде намерена на официалния сайт на  Природен Парк Златни Пясъци:

http://www.parkzlatnipiasaci.com/



Обратно към Начална Страница

Няма коментари:

Публикуване на коментар